Dua Insan

Hi lovers,

Citer ni Lyn nak kongsi ngn korang sume. Bkn kisah dogeng.. kisah benar yg berlaku seminggu yg lalu. Pilu... sedih.. dan segala perasaan bercampur menjadi satu.

Citer tentang dua pesakit cancer. Dua wanita yg masih muda. Masih belum berkahwin, tetapi tenang mengharungi liku2 hidup bagi memastikan kesihatan mereka dlm keadaan baik.

Walaupun Lyn tak mengenali beliau, tetapi Lyn selalu mendengar ceritanyer melalui bakal adik ipar nya sendiri iaitu my colleague. Sanggup berkorban kasih sayang bagi memastikan org yg di sayang bahagia. Sanggup mencarikan perempuan lain utk kekasih hatinya. Tapi tak terlaksana, kerana kekasih hatinya tu tak boleh menerima org lain dlm idupnya.

Sudahlah anak yatim piatu, hidup plak bersama kakak tersayang. Bertarung nyawa sendirian. Siapalah yg tidak mahu berkahwin & mempunyai keluarga sendiri, tapi apakan daya 3 hari sebelum merisik, beliau menghembuskan nafasnyer yg terakhir. Hancur lulur bakal suami nya..

Seorang lagi pesakit cancer, niece kpd my GM. Baru dpt tau mengidap penyakit tersebut pd awal thn ni. Bergantung sepenuhnya kepada pihak hospital. Tetapi sewaktu my GM melawatnyer di hospital baru2 ini, tu lah lambaian terakhir darinya. Di dalam perjalanan, die dpt panggilan tel yg mengatakan anak buahnyer telah menghembuskan nafas yg terakhir.

Eerrmm.. segala2nya berlaku sekelip mata.

Dua insan yg mengidap penyakit yg sama..

Bertarung nyawa sendirian.. hanya mengharapkan kekuatan & semangat

Akhirnya menghembus nafas yg terakhir di hari yg sama...

Sedih, pilu, hiba... esak tangis...

Semoga Allah mencucuri Rahmat ke atas roh mereka & ditempatkan di kalangan org2 yg beriman & beramal soleh.. Al-Fatihah..
Amin...

5 comments:

cik syahira said...

assalamualaikum kak lyn,

sedihnya baca cerita tu.
al-fatihah.

Lyn Yusoff said...

wslm syahira,
sgt2 sedih...
al-fatihah untuk mereka..
amin...

*ayu* said...

i cried.

semoga Allah letakkan mereka di kalangan orang2 yang beriman.
amin.

♥Syamelia♥ said...

sebak baca entri u...

al-fatihah!
semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh mereka... amin

Lyn Yusoff said...

Ayu,
i pun menangis same same tau citer ni. sedih sgt..
semoga Allah meletakkan mereka di kalangan org2 yg beriman. Amin..

Amy,
waktu i buat entry ni rase sebak jer.
Al-Fatihah..