Bandung 2014 : Pasar Baru

Hi LoVers,

A lots of pictures in this entry. Jgn korang muntah ijo plak yer.. hehehe..

This is our main point when we arrived at Bandung. Shopping at Pasar Baru. Klu pergi Bandung tak singgah Pasar Baru adalah tidak sah. Hehehe. Our time frame at 8.30am. After breakfast, siap boleh terlelap lagi. Kul 8.30am baru kita turun tunggu supir. Awal plak dia sampai pagi tuh.

So let’s enjoy the day. It’s shopping time!!!! Yeayyyy!!!.. Pagi tu jln tak jammed sgt. Hari kerja kan. So kita sampai like around 9am plus. Parking tak susah sgt, sbb company yg kita hired tu mmg dah booked untuk side untuk tourist yg menggunakan khidmat dorang. So senang. Pasar Baru klu tak silap ada 7 level. Tapi di sana org panggil lantai. Tiap2 lantai ada parking kereta.

So marilah kita shopping.

Our first shop. Sir Cinta.. Ni pun Lyn survey dlm web. Sebelum pergi mmg kena study kedai mana yg murah.

IMG_4455 Dlm ni jer masing dah mula kan kerja masing2. Dorang lah. Lyn & my mum tgk kan jer. To be honest kain tak lah menarik sgt pd mata Lyn. Ada lah yg cantik, tapi ntah tak berapa berkenan. So biar dorg jer yg shopping dlu. Kita tgk jer. Kumpul tenaga. Hehehe. Dorang lah byk borong. Selagi Lyn tak sound lagi tu lah duk bertenggek dlm tuh. Padahal byk lagi kedai nak pergi. Tu pun dah hampir satu kedai dia angkut. hahaha.
 
IMG_4449 Kedai kedua. Tak ingat nama kedai. Kat sini mmg rambang mata tgk kain lace. Mmg cantik2. Semeter RP375,000, so korang convert lah sendiri yer. Tapi disebabkan awal lagi, so kita decide nak jalan2 dulu. Survey2 dulu. Baru boleh beli.

Owh yer, semasa kitorang kat Pasar Baru ni, ada sorang yg tolong membawa kita pusing Pasar Baru. Tak kisah lah kedai mana pun kita nak singgah. Dia pun sebenarnya dari co yg kita hired supir tuh jugak. Senang skit lah kan. At least dia tau kedai mana yg murah. Dia jugak yg tlg angkat barang kita shopping. So kita jalan lenggang kangkung jer. hahaha

Next our pit stop. Kedai kain ela. Tak ingat lantai berapa. Nama dia Persona something something. Mmg lupa jugak. Malas nak selak name card.

IMG_4471Kat sini Lyn dah rambang mata. Kain semua lawa2 & up todate. Tadi kat kedai first ko senyapkan kan Lyn. Habis dorang keluar kan semua kain ela. Aku yg meroyan tak sudah2. Sebeban gak masing2 membeli. Buat raya yer. Bkn meniaga. Kat adik beradik ipar duai pun kena belikan jugak as souvenir.

IMG_4465 Ntah apa lah yg kitorang gelakkan. Ke dah pening duk pusing2 kepala duk pikir apa lagi nak beli semua. We spent almost more than an hour kat sini. Dah lah cantik2 kain ela nya. Murah pun murah. Lelaki yg baju hitam itu kitorang punya peneman & penolong akan brg.

IMG_4473 My mum tak join pun kitorang membeli. Dia tak heran kain ela ni semua. Semua anak2 yg beli kan. Dia sekadar tgk & borak2 jer kat situ dgn my nephew. Kitorang yg settle semua. Bagi dia duduk rehat. Kang nak sambung shopping lagi. hehehe.

Abg yg kat sebelah tu dari JB. Tunggu wife nya memilih kain ela nak jual kat JB nnti. Tapi dorang tak bawak balik. Shipping. If beli 100 pasang kain ela, free shipping to KL. Tunggu2 Lyn nak buat biz. Ade ke org nak beli??? Hahaha. Siap semua kita chow kedai lain plak.

IMG_4478 Next kedai telekung. Ni mmg wajib singgah. Selain dari kain ela, telekung mmg wajib beli bila pegi Pasar Baru. Cantik & murah jugak. Apa2 pun kena bargain kan. Kualiti kain pun cantik. Telekung lyra siap dgn bag tak sampai pun RM30. Kualiti kain tak jarang & sejuk.

IMG_4487 Singgah kedai kain batik & kain pelekat. My sis kirim. My mum plak belikan adik & anak menantu lelaki nya kain pelekat. Boleh tahan murah. Corak pun cantik. Klu nak padankan dgn baju kurung kosong pun cantik jugak. Lyn terjebak jugak beli kain dobby. Dia mcm kain batik jugak, tapi cantik lah. Sepasang jer. Then bleh matchkan dgn kain ela kosong untuk baju.

Next, misi mencari kain ela untuk my mum & sis pulak. Tapi mata duk pandang kain lace yg cantik2 sampai naik juling mata aku tengok. Hahaha

IMG_4506Tengah memilih kain ela untuk my mum. Payah jugak, sbb corak semua cantik2. Lyn punya baju dah settle dah. Yg lain2 pun sama. Waktu pun dah tengahari. Lunch pun tak lagi. Duk melayan diri masing2 cari baju.

IMG_4507Ni kain ela untuk my mum. Ada a few jugak yg kita belikan. Kat rumah ada berpasang2 lagi. Untung kan anak ramai. Sorang satu dh dpt 9 pasang. Raya sakan mak den. hehehe. Harga pun kena pandai bargain lah yer.

IMG_4505 Perempuan meroyan tgk kain lace. Bukan kitorang jer lah yg meroyan pun. Klu dah namanya perempuan sure lah meroyan tgk kain ela yg cantik2 ni. Murah dari kedai yg 1st kitorang singgah tadi. Nasib baik tak beli ok. Warna biru tu untuk mak mertua nya. Mak mertua kirim ok. Kenalah belikan.

Lyn tak berapa minat sgt kain lace gini. Tapi ada satu kain lace yg mmg Lyn minat sgt2. Dari kedai 1st tu dah aimed. Tapi mahal mencekik. Semeter RP375,000. So lepas convert korang tau2 jelah berapa kan.

page3Ni lagi sorang perempuan meroyan tgk kain lace. Hahaha. Kain ni lah Lyn aimed dari KL lagi. Dorang panggil prada lace. Cantik de vavom kan?? Kat Jakel mahal. Semeter makan ratus agaknya. Kat sini, semeter Lyn dpt RM58.00. Murah kan?? Terus lah rasa nak beli. Tapi duk pikir2 jugak. Glamournya, nak pakai bila. Hahaha. Bar teringat my nephew’s wedding end of this year or early next year.

Tu yg SA lelaki yg entertain family kitorang duk sengaja jer dia pasangkan baju kat patung tuh. Teruslah masing2 makin jatuh cinta. Sampai confuse nak beli warna apa. Lyn mmg plan nak beli kain lace. So kena make sure mesti ada sehelai. Kain jakel lace bodoh pun dah dkt RM100. Hari tu Lyn terkena. Serik takmau beli lagi.

IMG_1412 Siap disediakan teh botol lagi kat kitorang. Sambil minum, sambil pikir nak beli ke tidak. SA tu dah racun kitorang habis2an dah.

IMG_4520 Try lagi. Tak puas hati dah tuh. Mmg nak rembat satu la. At last Lyn beli jugak sepasang prada lace. 2 meter prada lace, 4 meter kain kosong untuk match dgn prada lace tuh. Jgn tak tau, Lyn tempah sekali kat kedai ni. Jumaat malam dia hantar  kat hotel. Siap measurement dah. Harga tak yah tanya lah yer. Yg penting tak lebih RM300 pun siap tempah. Murah kan.

Dah lah masing2 tak puas hati sbb Lyn beli. Dan akhirnya dorg pun beli jugak siap tempah sekali. Jeles lah tuh kan. hahaha. Sekali harung hantar sekali nnti. Settle yg ni kitorang pergi makan dulu. Lapar.

IMG_4557Makan kat food court jer lantai 6. Senang. Sbb lepas ni mmg nak sambung membeli lagi. Kitorang mkn bakso jer. Tak heavy lunch pun. Penat nya tak usah ckp lah. Siap pening lagi. Apa2 kita isi perut dulu.

Settle makan, solat dulu. Baru kita ke kedai seterusnya.

IMG_4573 Misi mencari T-shirt pulak. Merayau lah tempat jugal t-shirt pulak. Oklah t-shirt kat sini. RP100,000 untuk 6 pasang. Any size from S to XL. Kain pun berkualiti. So marilah membeli. Kat sini boleh dikatakan rambang mata jugak lah. Pening jugak nak pilih.

IMG_4616 Cari kasut pulak untuk my niece. Dorang ni walaupun tak pergi, tapi bab mengirim mengalahkan org yg pergi. Tu pun siap whatsapp, takut tak berkenan pulak. Settle.

IMG_4660Next turun plak ke lantai 2 atau 1. Carikan my mum blouse. Tapi kurang size yg besar2. Byk size M & L jer. Yg XL kena pandai cari. Klu ade pun corak kedaung lah sgt. Kat sini dpt lah 3 pasang untuk my mum & utk my sis yg kat rumah jugak.

IMG_4662Dorang ni mmg suka betul dgn RM1 kita. Bagi dorang berharga kan. Buat kenangan katanya. Mmg trend dorang kan. Dpt RM1 pun dah suka.

IMG_4650 Mencari jaket my nephew pulak. Mcm Lyn ckp tdi. Org yg pergi tak byk nau membeli. Yang tak pergi, dia punya over mengirim. Jacket kulit pulak tuh. Nasib baik lah dpt jugak kat sini. Klu tak, jgn harap nak cari lagi. Tak reti dah nak cari kat mane. Settle.

By 4.30pm kita dah gerak keluar dari Pasar Baru ke parking. Time ni masing2 dah nak tutup kedai.

IMG_4669 Muka2 penat bershopping sampai nak habis duit dah kat sini. Hahaha. Kesian kat my mum tu. Yg lain2 Lyn tak kisah sgt. Sementara menunggu dorang amikkan brg2 yg kita beli, kita duduk dulu dlm van.

IMG_4677 Ade 5 bag plastik besar ok. Ya Allah. Mmg byk bila dah di kumpulkan semua. Check satu2 takut ada yg tertinggal. Yg kecik2 yg hand carry tak kira lagi. Apa sajalah yg kitorang borong. Agaknya klu boleh bawak balik Pasar Baru ni, agaknya dah bawak balik kot. hahahaha

IMG_4683 Bergambar sebelum pulang. Yg baju petak2 tu tolong angkat barang. Yg sebelah dia tu, kita punya supir. Dan sebelah my mum tu lah tourist guide kita kat Pasar Baru. Mereka ni klu takde, mmg payah jugak nak kemana2. Bkn tau pun nak beli kat kedai mana yg murah. Selain dr survey Lyn kat web, dpt jugak bantuan dr dorang. Owh tips pun ada untuk dorang ni. Biasalah org menolong, tak byk skit pun mesti ada ganjarannya.

By 5pm kita dah keluar dari Pasar Baru. Time tu hujan pun dah berhenti. Klu nak tau kitorang tak tau pun hujan kat luar. Tu lah sibuk shopping kan. Hehehehe

Next location ke Rumah Tas & dinner. Tu later Lyn citer. Perjalanan agak macet. Kitorang plak dah kepenatan. Klu dpt bantal mmg syok. Lepas dinner kita terus balik guest house. Masa tu dlm jam 9pm.

IMG_4703Hahhhh!!! ini semua barang shopping kitorang kat Pasar Baru. Byk kan. Penuh van. Lyn & my niece terpaksa berhimpit2 dgn bag kat belakang tuh. Belum campur kat kaki lagi. Penuh ok. Tak dpt nak dibayangkan masa balik nnti. Penuh.

Actually, my sis kata kita shopping kat Pasar Baru sampai tengahari jer lah. Petang kita pergi tempat lain. Lyn ckp, takdenya. Mmg seharian kita akan kat sana. Mana cukup setengahari. And trust me. Mmg sampai ke petang baru habis shopping. Rambang mata habaq hang :D

Naik bilik, angkat barang, mandi & solat dulu. Brg dah penuh dlm bilik. 1st night boleh lagi tidur lapang2 gitu. 2nd night, penuh bilik ko. Tak muat kat bawah, atas katil pun kita letak. hahaha. Dorg spt biasa tidur awal. Kepenatan. Lyn siap layan FB, IG & tgk TV lagi. Tgk program Indonesia. Mcm 1st night. Sorang2 ketawa berdekah2. Jap2 dorg terjaga duk layan sama. Lepas tu masing2 terbongkang dgn TV duk terpasang sampai pagi. hahaha

Mlm tu mmg tidur nyenyak ko. Kepenatan. Sedar2 dah Subuh jer. Dgr Azan. Even penat tapi best & have fun. Duit pun melayang. hahaha. Ok stop dulu. Dah panjang dah ni. Penat menaip.


18 comments:

Mummydearie said...

Yang membaca pun juling-juling mata nak tengok conversion. Memang murahlah ya. Yang penting balik Malaysia hati puas. Puas shopping, puas berjalan :)

Amanda Suria said...

mesti Lyn banyak borong kain kan....

attyfir said...

kty baca ni pun kty dpt bayang kan.
betapa banyak korang soping nie.

Lyn Yusoff said...

Mummydearie,
betul tu kak...
puas hati.. sampai dah plan nak pergi lagi..hehehe

Lyn Yusoff said...

Suria,
byk jugak along..
tuk raya, wedding segala mak nenek.. hahaha

Lyn Yusoff said...

Attyfir,
mmg byk kak ty.. sampai kitorang pun terkejut badak.. hahaha

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum,

Fuhhhh syoknyeeee shopping sini!!! syurgaaaa shopping!!!

regards,
Triplesmiley

Lyn Yusoff said...

Sofia,
mmg best!!! syurga shopping katanya.. :)

faten amera said...

Best nyaa..apa nama kedai last sis pergi tu..huu

Lyn Yusoff said...

Faten,
yg kain ela tu nama dia famous..
murah2 kat situ

Ayunk Hayukka said...

Salam sejahtera tuan/puan semohga semua senantiasa di berikan kesihatan dan di murahkan rezeki nya (amiin) . Kami disini nak menawarkan sewa kereta tuk (bandung/jakarta city tour) bagi sesiapa tuan/puan yg dah ada plan tuk bercuti di bandung/jakata dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di bandung/jakarta boleh sahaja PM atau WASAPP sahaja dekat number ni : +6289619522797 (untuk lebih detail nya) Dijamin kami bagi harga yg sangat berbaloi & service yg terbaek/5bintang ***** (insha allah) mohon maap tuan/puan apabila ada ayat yg kurang berkenan dalam promotion yg kami tawarkan ..

Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap HAYUKKA BANDOENG (insha allah) jom jom gi bandung murah jer TERIMAKASIH :)

KST said...

jemput visit https://www.facebook.com/LaceBeadsRhinestonesAndSuch. kami jual pradalace dan sequin murah2 dan berkualiti. thanks admin!

~MaMa RX SToRYMoRY~ said...

Pre order bagelen @ brownies kartika sari atau brownies amanda fresh from Bandung
Whatsapp ina 0192633431

ican yorke said...

Salam Tuan / Puan

BANDUNG AMANAH TOURS AND TRAVEL menyediakan Khidmat Transport Di Bandung &
Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra,jujur, peramah dan tiptop service

Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

Kereta + Pemandu +Parking +petrol + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Toyota Avanza ( 6seat ) 125 RM

Isuzu Elf ( 12seat ) 195 RM

Isuzu Elf Long (16seat) 270RM

*no extra caj jika nak pegi tangkuban perahu or kawah putih (dalam beza hari)
* we dont need deposit and no penalty if cancle

CALL / text / whatsapp

WhatsApp : +62 838 2178 9103 (fast response)
email : icanyorke@yahoo.com

jom gi bandung murah jerr said...

Salam,
Jom pegi bandung 235rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

Tentative Program
Day1
*Tiba di airport Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*Membeli-belah di Factory Outlet
At Jalan Riau (Heritage,
Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Lunch
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
*Dinner & kembali ke Hotel

Day3
*kawah putih crater/trans studio indor themes park
*Check out Hotel
*rumah kain sulam kat taman kopo
* cibaduyut-shoes and jacket leather original
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*Airport transfer

Term and condition
*included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*included entrance fee tangkuban perahu sahaja
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*rate 6 pax~239rm, kalau 4 pax~289rm, kalau 2pax~349rm
*not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

sila contact kami untuk sebarang pertanyaan di : whatsapp +62 838 2178 9103 (fast response)
email : icanyorke@yahoo.com
bandung-indah.blogspot.com
Bandung Amanah Tour & Transport

farah elena said...

terpanggil2 plak nk ke bandung. nk tanya..klu bli atas 100 free shipping ke johor bahru boleh ke..?

slalu travel bli bw blk & jual. kalau ke bandung ni baik borong byk2 trus.

sudi2 lawati travel blog saya gak:
Blog Kembara Mania
farahtravelog.blogspot.com

tq

zainal osman said...

Salam k.lynn

Nak tnyer mengenai supir tu..? K.lynn ade lg tak contact number nye..?

zainal osman said...

Salam k.lynn

Bolrh share contact no supir tu..?