As usual kitorang mmg pantang duduk rumah. Sure ada aktiviti. Klu tak keluar rumah, sure masak2. Bkn lah yg heavy pun. Setakat buat minum petang pun boleh.
Mum kata ada ayam dlm fridge. Kebanyakkan yg isi2 nya. So we came out with an idea. Buat bergedil ayam. Sbb klu tak buat, mmg lama lah ayam tu kat dlm fridge. So let’s do it together.
My sis goreng ayam, tapi jgn terlalu garing sgt. Then goreng kentang. Dah sejuk kita lenyek2 kan. Bubuh garam, lada sulah & daun sup. Siap. Bkn susah pun nak buat bergedil ayam or daging ni. Sap sap soi siap. Pejam mata pun boleh buat. hahahaha
So mula lah bentukkan dia. Kononnya nak buat bulat2 mcm fish ball tuh. Tapi tak elok plak. Elok di buat leper2 gini kata my mum. Byk jugak dpt. Berdulang2 jugak lah. Mmg puas lah mkn nnti.
Sebelum goreng, rendamkan dgn telur yg telah dipukul. Dan ini lah hasilnya…
Taraaaaaaaaaaa!!!!!!….
Makan pulak panas2 kan. Mmg sedap jugak lah. Sepinggan2 kita agihkan pd kakak & abg Lyn kat sebelah rumah. Kitorang yg kat rumah pun kenyang makan. Mane taknya, sambil goreng, makan plak yg panas2. Mane lah tak kenyang kan. hehehe
Satu hari tu penuh bergedil jer dlm perut. hahaha. Tapi sesekali mkn yg light2 ni pun best jugak. Asyik mkn nasi pun jemu.
Resipi?? Alaaa senang jer. Main campak2 jer buatnya. Jadi lah ia. Hehehe
4 comments:
Hahaha...campak2 baling kan...
Akak suka yang daging. Tapi hari pertama tu buat comel sesangat, tertelan tak perasan. So hari kedua kita bantai kasi besar sikit saiznya. Tapi bestkan makan begedil aje. Main baling-baling masuk mulut, nikmat!
Mummydearie,
tapi buat bergedil ni lagi sedap yg daging. klu ayam kureng skit. but still ok. mkn panas2 mmg nikmat
Assalamualaikum,
Hahaha tang bergedil nih...sofia suka makan je..masak mmg tak reti..tgn sofia tak seni..sure tak berbentuk jadinya nanti hehe
regards,
Triplesmiley
Sofia,
hahahha...
senang jer..pejam mata pun boleh buat.. hahaha
Post a Comment