Bandung 2014 : The Journey Begins

Hi LoVers,

Actually, I’ve no mood to post anything on my blog today. Just want #MH370 to return home. Semoga Allah membuka jalan kepada kita semua #PrayForMH370

But Lyn dah janji nak share about my vacation to Bandung last week. It’s ok. So let’s story about it.

20140207_170401 Our plan to this trip since last year. I was there 2009. So mmg agak lama tidak ke Bandung. So byk benda yg tak confirm. So since Air Asia ade buat promotion flight to everywhere. Kita decide terus nak ke Bandung. Return ticket was RM267 from 26th Feb till 1st Mar 2014. Tak mahal & tak murah. Masuk luggage segala around RM300 jugak.

Flight settle. Renew passport settle for myself & mum. Mum dah lama tak fly. Last it was 2003 performing Umrah. 1999 for Haji. Both with my Arwah Abah. My sisters, SIL, niece & hubby pernah jugak fly, but only domestic. So done with passport.

Since I’m not familiar with Bandung. Dah lama jugak tak pergi. Byk jugak survey yg Lyn buat. Tak susah, sbb byk blog bila kita Google jer, senang nak dpt info Bandung ni. Lyn settle kan transport, hotel & supir. All in my hand sambil di bantu oleh my niece. But totally mmg Lyn buat sendiri. Dia buat pun, still refer pd Lyn. Hehehe. The rest mmg tak kisah, apa yg kita buat, dorang ikut saja.

Dlm tempoh beberapa bulan tu, simpan duit for hotel, supir & shopping. Mcm my family senang, every month mmg bagi duit sekian2 untuk duit hotel, supir & makan. Total divide kpd 5 org. My mum exclude. Total kita dah asingkan siap2. Cuma pikir duit shopping jer.

Survery hotel & supir. I will update about it later. Next entry In Sha Allah.

Tak sabar kan nak pergi. Padahal beberapa minggu sebelum tu Lyn dah fly to somewhere. Tu tak berapa excited sgt. Yg ni sangat excited sbb kita bawak my mum sekali. And this is called family trip even 6 of us.

IMG_4320Our flight departure at 6.40am on 26th Feb 2014. Siang tu masing2 kerja lagi. Pagi around 2.00am, my two brothers hantar kami ke airport. Abg Lyn yg sulung kenalah hantar sbb isteri dia pergi sekali.

Arrived at LCCT around 3am. Lepak kat luar sementar tunggu dorang parking kereta. Abg Lyn yg sorang kena balik awal sbb kerja pagi. Yg lain2 tunggu sampai kitorang luggage check in jer. Ada yg nak kerja & sekolah nnti.

IMG_4323Luggage kosong sebenarnya tu. Bawak baju pun dua tiga helai jer. Yg lain2 shopping jer kat sana nnti. Ramai org betul kat airport. Kitorang just lepak dlm McD jer sebelum counter check-in bukak.

Pukul 4.30am kita start buat luggage check-in. Boarding pass dah siap kita buat awal2. Cuma luggage check-in ni amik masa skit lah. Ramai orang. Our luggage check-in running smoothly.

IMG_4326Sementara nak masuk ke international departures sempat lagi kitorang mengopi. Mengantuk sebenarnya. Maklum lah tidur pun sekejap2 sebelum gerak dari rumah. Sempat lah lelap sekejap. Bagi dorang lite breakfast dulu. Sbb kitorang mmg tak order makanan kat flight.

IMG_4325 By 5.30am kita dah masuk international departures. Laluan imgiresen & check-in hand carry semua running smoothly.

IMG_4330 Three of them so happy. Takde lain, mmg nak tgk dorang happy dapat bercuti sama2. Especially my mum, mmg niat dah lama nak bawak dia. Cuma masa jer yg tak sesuai. 6.15am gate dah bukak, maka bergerak lah kita. Jauh menapak. Lyn kesian kan my mum jer. Slow jer berjalan.

IMG_4336Ini dia AK1328 from KL to BDO. Penuh dlm flight tu. Rasanya takde pun seat yg kosong. Stewardess cantik2 semua as usual lah kan.

IMG_4338 Seat beli yer. Tak mau terpisah dgn lain2 nnti. Tak best. Sis, niece & her hubby in one row. Sebaris dgn kitorang jugak. Beli sebelah2.

IMG_4340Lyn , mum & SIL. Bagi dia duduk tepi tingkap. My mum steady betul. Maklum lah tak heran flight yg ambil masa 2 jam. Pergi Mekah lagi jauh katanya. hehehe

Dlm flight mcm biasalah ada demo untuk keselamatan. Korang pun sure tau kan. Tak payah lah Lyn nak explain satu2.

We take off at 6.40am sharp. Cuaca pun bagus. Lepas tu Lyn tidur. Mengantuk tau korang. My mum relax jer membaca. Tak boleh tidur katanya. Itu lah my mum, susah nak tidur dlm kenderaan. Lyn dah terlelap. Tapi bukan lena pun.

Dlm flight stewardess berikan sume passenger arrival card. Owh Lyn kena isi untuk my mum & SIL. Yg lain2 isi sendiri. Simpan elok2. Sbb nnti kat imigresen kita kena serahkan kpd dorang. Keratan nya pulak kita kena simpan untuk balik nnti. Hilang, tak boleh balik woo. Dlm pening2 dek mengantuk tak cukup tidur tuh isi jugak lah. Settle tidur balik. Taulah bila naik flight, mcm2 perasaan ade. Langgar awan pun rasa seram jugak. Bergegar2 dibuatnya. Biarpun dah biasa, perasaan takut tu tetap ada.

Lyn sentuh skit tentang flight MH370. Bagaimana perasaan Lyn dlm flight, lagi hebat perasaan dorang. Tidak di ketahui kemana pergi nya aircraft ini. Bila menaip entry ini, sedih dan sebak mengenangkan nasib mereka. Semoga Allah melindungi mereka semua nya. Amin.

Tepat jam 8.05am kita dah sampai Bandara Husein Sastranegara Bandung. Selamat sampai Alhamdulillah. Syukur sgt. Will update more in the next entry.

Waktu entry ni di tulis, mata leka membaca update for MH370. Tanpa sedar airmata meleleh melihat esak tangis ahli keluarga pesawat MH370 di dlm media social. Mengharapkan keajaban berlaku. Ya Allah, Kau dengarkan lah rintihan kami. Amin #PrayForMH370.


8 comments:

attyfir said...

samalah ngn mak kty
kalo dlm kenderaan susah nak tido.
#prayformh370
semoga usaha pencarian dimudahkan amen.

Lyn Yusoff said...

Attyfir,
Org2 veteran mcm mak2 kita ni feeling dia lain kak ty.. bkn mcm kita, pantang hehehe

yer kak, semoga pencarian MH370 di permudahkan..

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum,

Kiranya akk pegi trip nih xde pakai mana2 agen lah ea? sofia suka yg handle sendiri tanpa agen nih..sbb lg bebas mana nak pegi..tapi kalau xbetul2 prepare rasa cuak plak hehe

Semoga Allah swt permudahkan segala urusan kita..hanya Allah swt mampu beri miracle..sama-sama kita doa untuk mh370

regards,
Triplesmiley



Lyn Yusoff said...

Sofia,
haah sofia, akak tak guna mana2 agent pun. semua buat sendiri.. cuma kena byk study skit lah.. but at last kita happy dgn apa yg kita buat..

Amanda Suria said...

Along pun suka pi sendiri dr guna agent...murah pun murah but kena pandai carik la...such as supir kan..

Lyn Yusoff said...

Suria,
agent sume mahal . setakat indonesia mmg boleh arrange sendiri jer. kena pandai cari lah..

Mummydearie said...

Kalau lepas kejadian MH370 ni mungkin tak tidurlah dalam kapal terbang. Berdoa aje. Details juga itinerary Lyn ni senang nak membacanya. Akak pun dah lama sangat rasanya tak naik kapal terbang sebab my partner sorang tu takut ngan kapal terbang :) Banyak sangat mengikuti air crash investigation kan !

Lyn Yusoff said...

Mummydearie,
betul tu kak.. masa nak ni pun duk berdoa bertalu2 kak... hanya Allah saja yg tau..
tapi klu takut sgt kot susah lah nak bergerak kita nnti.. apa2 pun jgn lupa berdoa...