Sabun Dulu2

Parrot_SoapMasa Lyn kekecik dulu, satu keluarga pakai sabun parrot ni. Tak ingat lah exactly the name. Tapi sabun ni mmg popular satu ketika dulu. Dah lah wangi, rasa best jer. Murah pun murah. Skrg ni tak sure still ada lagi ker tak. Lyn sendiri tak pernah jumpa lagi.

Tapi zaman dlu mmg sempoi. Sabun tu lah buat syampu, sabun tu lah buat mandi. Kira all in one lah. Skrg… syampu lain, body wash lain, conditioner lain. Dulu tak heran pun klu tak pakai conditioner. Janji rambut bersihkan uolssss..

Lagi satu…

cap kapak Sabun cap kapak. Sabun ni mmg duk guna cuci baju. Dulu2 mane de washer machine segala. Mmg cuci pakai tangan lah jawabnya. Habis digonyoh baju sampai bersih. Tapi klu guna sabun cap kapak ni mmg bersih. Buih pun banyak. Tiap kali my mum basuh baju, kitorang main buih. Lepas tu habis basah baju, langsung kena marah. hehehehe

Korang masih ingat kan lagi sabun2 ni. Umur sebaya & lebih kurang dgn Lyn sure lah tau. Yg muda2, remaja2 ni maybe lah tak tau kot.

Setakat hari ni mmg tak pernah jumpa lagi sabun2 ni. Mesti ada rasanya. Cuma tak meluas dah mcm dulu2. Zaman dah berubah. Segala jenis sabun pun berubah jugak lah kan.  

Dorang lahir2 dah ade Dynamo, Rejoice, Dettol, Comfort Ultra & etc. Mane lah nak kenal jenama ni semua. Ye tak??

[Pic, credited to Google image]

8 comments:

Dee said...

sabun parrot tu k dee ada lagi jumpa..sabun cap kapak tu je..lama giler dah x nampak..hehehe..

atty's said...

kty suka guna sabun tu..kty rasa ada je lagi jual kt kedai2 india ..tp rasa mcm dah mahal..mcm 1 ketul rm1.90.

sabun cap kapak tu , kty dah tak penah nampak.

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum..

Ohh kak klasik tuh..sofia tak pernah nampak jenis2 sabun ni...wahhh

regards,
Unsmiley

Lyn Yusoff said...

dee,
ade lagi erk...
lyn tak pernah jumpa langsung..

Lyn Yusoff said...

atty,
ermm ada lagi erk..
nnti bila2 nak carik.
gigihkan.. hehehe

Lyn Yusoff said...

sofia,
awak muda dari akak..
sure tak pernah jumpa :)

Aujinz said...

sabun Parrot tue nama dia sabun Popinjay. Alaa yang Husin Hantu Kak Limah selalu sebut sebut tue.. kah kah kah

Lyn Yusoff said...

Aujinz.
oowhh baru tau namanya..
maklumlah dah lama tak tgk. tak ingat pun dah nama