Bad Haze

Malaysia HazeSana sini topik jerebu hangat diperkatakan. Dari rumah Lyn tak nampak sgt. Walau mcm mane pun ttp risau kan mak & anak2 buah kat rumah tuh. Tu pun dah siap2 pesan, jgn nak keluar rumah. Mak Lyn pun tak sihat sgt. Nasib baik my sis ada jaga my mum kat rumah. Takde lah risau sgt. 

Kat Shah Alam mmg tebal sungguh jerebu. Keluar dari kereta, mmg sesak nafas dibuatnya. Since I got an asthma, I’m a bit worried with the bad haze nowadays. Terasa mmg sesak dada dibuatnya. Pagi tu mmg rasa lain sgt. Masuk tengahari rasa kepala dah berdenyut2, bdn makin lemah & lemau dek penangan jerebu. Balm dah standby dah sbb hidung dah srottttt sretttt. Seriously, I feel so uneasy :(

Tak berani nak keluar even lunch sekali pun. Dan kebetulan Lyn dah prepared lunch dari rumah, so just having a lunch with my colleague inside our office. No outing and so on.

Bila balik, mmg nampak terang, tapi jerebu ttp tebal. Serious menakutkan. Dgr citer klinik pun penuh skrg ni. Jadi sebelum jadi ape2, sama2lah kita protect diri kita sendiri.

Drink a lot of water. Kurang kan aktiviti di luar rumah. Klu terpaksa tu jgn lupa pakai mask. Jgn buat endah tak endah jer. Kesihatan kita kena jaga. Penting tuh. Klu tak sihat nnti, ape pun tak boleh.

Take care yer kawan2!!

[Pic, credited to Google image]


6 comments:

Dee said...

KL arini looks better than yesterday..dah nampak cahaya matahari..

Amanda Suria said...

Kepong pun teruk..kat seremban pun sama...mcm along ni very sensitif so kena pakai mask sentiasa

Rasp said...

semoga cepat2 lah berlalu jerebu ni....
dah naik rimas rasanya kan ...
take care tau sis...

Lyn Yusoff said...

dee,
bagus lah tuh..
tapi s alam makin teruk plak..

Lyn Yusoff said...

suria,
along jaga kesihatan tau..
asthma lyn pun dtg balik ni..
sentiasa pakai mask..

Lyn Yusoff said...

rasp,
tul tu sis..
rimas sgt. Senak dada dibuatnya...
sis pun take care tau...