Rasa Kampung Buffet for Ramadhan

Hi LoVers,

Ramadhan just around the corner. Meaning to say tinggal beberapa minggu saja lagi. Are you ready for Ramadhan?? Dah survery2 tempat untuk berbuka puasa nnti?? Lyn ada satu tempat yg Lyn nak share with you guys.

It’s Tropicana Golf & Country Club (TGCR) located in Damansara.

IMG_3219 Once again, I was invited by TGCR and Redmummy to attending Rasa Kampung Buffet Food Review 2013 last few week . Ini adalah jemputan kali kedua. Thn lepas pun Lyn pergi jugak. Lyn rasa ramai bloggers dah up kan entry. Lyn terlambat skit. Busy with something else.

Sedikit mengenai TGCR.

TGCR, Malaysia’s largest clubhouse (450,000 square feet) and award-winning golf resort with recent award ParGolf Awards for Most Improved Golf Course 2012. Dan tahun ini mengetengahkan konsep Rasa Kampung Buffet dimana TGCR ingin membawa anda semua menikmati suasana nostalgia kampung sambil menikmati masakan kampung yg terbaik dan sambil itu boleh mendengar alunan muzik Ghazal setiap hari sekiranya anda berbuka di TGCR bersama2 yg tersayang.

With array mouthwatering kampung dishes in a bazaar setting with 29 live stalls, terdpt kedai2 makan spt Warung Gulai Kawah dimana ianya menyajikan daging lembu dan pilihan tambahan Kampung Ayam. Warung Ah Hock pula memperkenalkan Penang Fried Kueh Teow manakala Warung Breakfast menyajikan menu sarapan pagi spt American Breakfast, omelets, scrambles eggs, etc. TGCR decided to add in the breakfast menu this year due to the reason as Muslim Break Fast, it signifies breakfast which is the first meal of the day.

Kali ni terdapat menu baru jugak. Berbeza skit dari tahun lepas. Ape dia?? Korang kena datang & mencuba makanan2 disini.

IMG_3256Susunatur dia ruang makan. Kebanyakkan stall semuanya disekeliling anda. Tak perlu nak jalan jauh2 sgt. Korang akan saksikan chef2 terkemuka ni masak dpn mata korang sendiri. Lyn yg tengok pun kekadang terkedu jugak. Bau pun dah menyelerakan. Blm makan lagi. Hehehe

page1Click image to enlarge. Ni adalah menu2 yg disediakan pada food review tersebut. Memang tak larat nak baca satu2. Dan mmg tak larat nak cuba semua pun. Lagi2 mcm Lyn, baru dua round dah sengkak perut. Mmg rugi kalau bawak pergi buffet. hehehe.

Main course section, five different sets of menu that consists more than 100 item from local, Chinese, Indian, Japanese and Western. Byk sgt kan. Ni pun base on rotation tau. So ikut nasib lah dpt menu yg mane nnti. But to be honest, semua mknn pun sedap2. Trust me.

Orait, let’s move on..

page10 Antara ulam2an dan salad. Warung Yap Ah Loy, klu anda berminat nak cuba yong tau foo. Pada sape2 yg suka itik panggang, TGCR turut membuka Warung Itik Panggang.

page2 Sup utara, warung gulai kawah, beraneka jenis bubur terhidang disini

page3 Beraneka jenis kuih muih. Nak tepung pelita, cake, kuih keria, cucur badak & macam2 lagi jenis kuih muih terhidang disini. Yg ni last2 baru kita makan. Tu pun klu ada space lagi. hehehe

page4 Minuman panas & minuman sejuk. ABC pun ada jugak tau. Lagi2 cuaca panas kan. Dapat yg sejuk mmg sedap jer lah. Lyn ulang2 minum air mata kucing, sedap betul.

page5 Pilih sajalah warung ape yg korang nak makan nnti. Segala2nya ada disini. Lyn pun bukan makan byk pun. Buat rasa2 jer.

page6 Tahun lepas takde Warung Jagung Rebus ni. Thn ni ada disediakan. Sapa yg suka mkn spaghetti  boleh lah ke Warung Italiano. Sedap tau. Lyn pun makan jugak.

IMG_3230 Ni lah warung yg Lyn terjah dulu. Warung Nasi Kerabu. I’m so in LoVe with nasi kerabu. Antara warung terbaru tuk kali ni. Terbaik lah. Lyn cari jugak laksa, takde rasanyer. Dah ada nasi kerabu ni pun dah terbaik rasanya.

page11 Klu anda nak makan mknn yg goreng2 spt pisang goreng, keropok lekor jugak ada terhidang disini. Boleh makan panas2. Warung Breakfast pun korang boleh try.

page8
Antara makanan2 yg try mlm tu. Nasi kerabu semestinya. Sedap betul. Kueh teow goreng & seafood. Semuanya amik skit2 jer. Nak cuba yg lain pulak. Lepas tu stop borak2 dgn yg lain dulu. Bukan boleh mkn serentak pun. Pengsan nnti. 

page9 Lyn just makan spaghetti, bread pudding & kuih muih tu jer. Satay dan sup ekor tu kawan bloggers yg punya. Tak daya dah nak masuk semua.

1Antara rakan bloggers yg hadir. Pic credited to Redmummy. Dan majoritinya Lyn baru kenal & face to face dgn dorang ni. Time bergambar mmg masing2 tersengih. Cuba time mkn. Semua senyap sbb menghayati makanan yg enak2.

IMG_3283 So to those yg nak berbuka puasa sini, TGCR also provide secure free parking (up to 600 parking lots) for guests and Surau pun jugak disediakan. Boleh mkn sikit dulu, Solat, dan kemudian boleh sambung makan sampai perut korang sengkak. Hehehe. Owh yer, shuttle service juga disediakan seperti thn lepas.

The price for Rasa Kampung Buffet is RM70++ for adults, RM35++ for children [members], and RM80++ for adults, RM40++ for children [non-members]. If korang nak beli pre-sales voucher pun boleh. RM60++ (adults) and RM30++ (children). Tawaran ni sah sampai 30th June 2013. Cepat lah korang decide & beli sementara kita di bulan June ni. Hurry up guys!!

Do not miss out on this special deal and make your booking now. For more information and reservation on Rasa Kampung Buffet kindly contact 03-7804 8888 ext 306/ 309/ 325 or 03-7804 1919.

Dan sekiranya anda ada berperancangan utk membuat Rumah Terbuka during Hari Raya Aidilfitri, TGCR also provides catering services with total of four menu package to choose with the starting price from RM45++ (minimum of 50 pax). Kindly contact Sales & Marketing at Toll free 1 800 88 8128.

Puas hati tak dgn explanation Lyn tadi? Klu korang nak tau, kena pergi & rasakan sendiri mknn yg enak2 itu. InsyaAllah Lyn jugak akan ke TGCR sekali lagi untuk berbuka puasa disana.

Jommm Jommmm!!!! Boleh kita date sama2 :)


8 comments:

Lynda Che Lah said...

Lyn..limited place tak..bukan apa..selalu Ramadan Buffet ni dorg tak limitkan yg dtg..sudahnya..byr mahal tp dpt makan kuew tiow goreng je..tu pun beratur smpi nak abis waktu maghrib..hehe..

Dee said...

bestnya..tp dee prefer buka puasa kat rumah je..sbb tak makan byk..rugi je bayar..hehehe..

Rasp said...

akak pun cam dee sis...
rugi kalo makan buffet puasa nie...
tak makan byk...
tapiiiiii kalo dpt gi free...
pegi gak aaaa hahahahahahaha...

Amanda Suria said...

Along pun prefer bkk posa kat rumah..if ada event baru pi..tp tahun ni xde event kot...

Lyn Yusoff said...

Lynda,
base on my experience last year, tropicana mmg limited place..
so jgn risau klu nak booked..

Lyn Yusoff said...

dee,
samalah kita sis..lagi selesa klu berbuka kat rumah

Lyn Yusoff said...

suria,
lyn pun lbih suka berbuka kat rumah..
klu dpt invitation tu pergi gak lah..

Lyn Yusoff said...

rasp,
same here..
lagi selesa dan sbb tak mkn byk pun..
klu free tu pegi gak lah.. hehehe