Masak pindang was my favorite. Lagi2 my mum yg masak. Memanglah sedap sehingga menjilat jari. Yang ni my mum masak. Klu dpt ratah & hirup kuah tu mmg sedappp. Then buat pedas2 skit, wallaweeeeiiiiiii sedap wooooooo!!!!! Kena plak mkn ngn nasi panas. Lagi berselera. Hehehhee.
Talking about masak pindang ni, Lyn ada satu cerita nak kongsi ngn korang. Cerita ni terjadi last year if i’m not mistaken. Biasa waktu lunch Lyn & the gang selalu beli makanan kat area office ni je. Satu hari tuh, tengok sedap jer ikan gelama masak pindang. Terus tapau untuk Lyn & my colleague.
Sesampai je office teruslah makan. Masa Lyn cubit isi ikan tu, tiba2 Lyn terperasan yg perut ikan tu tak dibuang. Ya Allah… gelinya aku nak makan. Terus Lyn membebel & kawan Lyn kata jgn mkn. Lyn sendiri pun taknak makan. Kotorkan isi perut ikan tuh. Ada warna hitam segala. Serious Lyn terus buang semua nasi tuh padahal baru suku je Lyn makan. Takde selera & rase nak muntah. Ya Allah, geramnya aku ngn makcik ni. Dia masak ikan camni ke sampai tak buang perut. Yyaaaakkkkkksss.
Dalam pada tu Lyn membebel gak lah. Yg my colleagues tu terus tak jdi makan sbb dia pun beli lauk yg same. Cian dia. Terpaksalah kitorang berlapar tengahari tu sementara sebelum order McD. Ni 1st time kitorang kena mcm ni kat kedai makcik tuh, sebelum ni mmg tak pernah.
Balik2 rumah terus Lyn bagitau my mum. My mum marah. Dia cakap next time jgn beli ikan mcm tuh. Haram kalau kita makan. Yelah kotor & hanyir camtuh, sape yg lalu nak mkn pun. My colleague yg selalu dgn Lyn ni actually duduk same area dgn makcik kedai ni. Rupa2 nya dia pergi cakap kat makcik tu what’s going on. Makcik tu mintak maaf & dia perasan yg kitorang tak singgah beli makanan kat kedai dia. Sape lah nak beli pun klu tau benda2 tu sume. Geliiiiiiiiiiiiiii. Tekak biawak boleh lah mkn kot. Tekak manusia cam aku ni tak hingin nak makan masakan camtuh. Sampai sekarang ye Lyn & the gang tak beli makanan kat makcik tu lagi. Lantak lah dia. Sapa suh wat perangai camtuh.
Erm kalau tak silap last week Lyn ada singgah kedai dia gak, just nak tgk2 je lauk menarik ke tak. Sekali lagi Lyn terpandang ikan gelama masak pindang ni. Lyn plak sengaja godek2 ikan tu & sekali lagi perut ikan tu tak dibelah. Klu tak dibelah confirmlah ada lagi isi perut kat dalam tuh. Eeeiiiiiiiii yakkkkkkkksssssss geli betul. Memang makcik tu tak serik2 lah.
Owh makcik, ko dah hilang 3 org customer. Orang yg makan kat kedai ko tu mmg tekak biawak. Main hentam je mkn. Bukan nak check pun. Kalau nak berniaga tu jaga lah kebersihan makanan ko tuh. Takkan ko sebagai orang Islam tak pandai jaga kebersihan kot. Bengong betul!!! :((
Well, mmg sampai bila2 pun aku takkan singgah kedai makcik ni. Nasib baiklah ada kedai lain. Klu tak pun Lyn ke Sri Muda duk layan ikan bakar. Tak pun makan sup, lagi sedappppppp.
10 comments:
orang terengganu panggey, masak kuah singgang
Haah lah org terengganu panggil singgang. I tak teringat langsung org ganu panggil ape, duk recall2.. tpi tak ingat langsung.. hehehe
menu yg paling sesuai dikala demam. huhu
ikan gelamalah plg senang nk siang n buang perutnya..apalah makcik tu kan..dee pun suka masak singgang..sedap gak kan sekali sekala..tp arwah mak dee ckp..itu masakan org plg malas kt dunia..hahaha..jgn include kan maggi tau..itu lglah..pemalas x hengat..hehehe..
asal makcik tu pengotor sgt! hish org lain tu x mkn ikn kot mkn ayam jek tu yg xtau...
Lily,
setuju ngn u dear.
Dee,
sgt senang nak siang ikan gelama tuh. dasar pemalas, tak tau nak kta lah kan.
owh yeker arwah mak dee ckp cam tuh. tapi kira mmg lauk yg paling senang pun nak masak.. sesekali boleh lah..
maggi tu lagi ya amat pemalasnya....
sbb lyn tak makan maggie..
Cik,
dah lah pengotor.. pemalas plak nak buang segala isi perut tuh.. geli tekak....
jangan cakap lauk orang pemalas, fav my late dad tuu... kalau mak masak singgang, dia boleh bertambah sampai 3x
betul tu Amy,
bukanlah kauk pemalas sgt..
i klu mkn pun, bertamabah 2x ok.. lain dr selalu.. sedapppppppp sgt2...
assalamualaikum kak lyn.
hurm.
yg ni tak reti makan sangat.
sukun kat entri tadi tu pandai.
nyum nyum.
Post a Comment