Macam Tomato

IMG_0870What’s is look like?? Look like tomato rite. But it’s not. So apakah dia??

We called ‘pisang kaki’ in Malay. Klu dlm English, Lyn tak sure org panggil ape. Pisang kaki ni jarang2 org jual. Bukan senang nak cari buah pisang kaki ni tau. Tak semua kedai buah ada jual. Korang pernah makan?? Ke baru first time dengar.

My sis bought it at Pasar Banting. Jauh dia mencari. Act the main point was to bought durian. Dah ada buah pisang kaki ni, beli lah sekali.

IMG_0869 Ni rupanya beli dah di bersihkan & dipotong. Dalam tu ada yg ada biji, ada yg tak. Nasib2 lah kan. Dia punya isi mmg manis. Krup krap krup krap masuk mulut. Mmg sedap. Tapi klu masuk fridge lagi sedap. Sejuk. RM10 untuk 8 biji. Tak sempat petang dah habis di makan. Hehehe.

Bukan senang nak cari buah ni. Pegi NSK, kedai buah pun belum tentu ada org jual. Mane erh ade jual. Takkan nak pergi Banting lagi. Jauh. Teringin lagi ni. Tak puas makan hari tuh.

IMG_0873Lontong. It was supposed to be my breakfast. Tapi sudah jadi lunch sbb my sis lewat balik. Hehehe. Tapi takpe. Lontong all the way from Pasar Banting ni mmg sedap. Tak rugi tunggu. hehehe

Ok.. dua2 teringin sekarang ni. Sekian :)


8 comments:

Rizziela said...

kami panggil pisang kaki..sedap kan kalau makan bila dah masak...

Amanda Suria said...

Pisang kaki...my kazen buat hantaran masa wedding dia ari tu...dlm bahasa inggeris Persimmon. ..sedap lemak2 gitu...

Mummydearie said...

Bukan ke omputih panggil persimmon? Rasanya kadang-kadang kat JJ pun ada jual ni, Lyn.

Ok, pisang kaki akak is tak heran tapi yang lontong tu, akak memang suka gila. Minggu lepas, seminggu berturut-turut akak ngidam makan lontong lepas baik demam.

syafiq zulhadim said...

acik makan tak ajak pun
takpe2...

Lyn Yusoff said...

Rizziela,
mmg sedap.. krup krap masuk mulut..
manis

Lyn Yusoff said...

Suria,
ok dah tau dlm english..
sedap.. mmg kena carik lagi..

Lyn Yusoff said...

Mummydearie,
alaaaaa tak reti english lah.. hehehe. kt jj ade yer.. tak pernah jumpa lagi. wajib cari ni..

lontong ni sgt sedap... nak bagi akak jeles hahahaha

Lyn Yusoff said...

Angah,
ni time angah takde. Kan kat UiTM. ni balik semester break ni, boleh lah pegi cari