Buah Belinjau Sedap :)

Pernah dgr buah belinjau ni?? Ke baru 1st time korang baru dgr??

Actually, kerepek belinjau terhasil dari buah belinjau ni jugak. Tak tau gak kerepek belinjau. Alaaaa kerepek yg pahit2 tuh. Tau tak?? Kalau tak tau, google sendiri. Tak pun carik kat kedai2 erk. HeheheheP1070227My auntie yg bagi buah belinjau kat my mum. My auntie amik kat kebun dia. Kat tempat lain, tak sure kat mana boleh dpt buah belinjau ni. Pasar ada kot. Selain dr boleh buat kerepek, buah belinjau ni boleh dimakan gak. Tapi kena rebus dulu. Lepas tu baru boleh makan. P1070228Beginilah rupanya setelah ianya direbus. Tapi kulit yg coklat tu kena kopek dulu yer anak2. Takkan nak makan kulitnya sekali kan. Mau tercekik nanti. HeheheP1070229Gini lah rupanyer buah belinjau yg telah dikopek. Lemak2 & pahit2 skit rasanyer. Sedappppp. Pahitnya mcm kerepek belinjau tu jugak ler.

Korang dah pernah rasa?? Nak offer kat korang pun dah habis. Hehehehe

10 comments:

dD Fabulous | sitekateki said...

memang sedap kak...nenek DD suke wat masak lemak pedas2 buah belinjau nie ngan talang ikan masin...perghhh terangkattt

Madam Casper said...

Masa akak kecik selalu kutip buah ni kat belakang rumah jer. tapi nenek akak bakar buah ni..mmg sedap wangi jerr. Budak2 sekarang mana kenai dah buah ni.

Lyn Yusoff said...

dD,
boleh buat masak camtuh erkk..
baru 1st time dgr.. selama ni klu nak makan pun yg rebus jer..
kerepek tu makan gak.. tpi pahit hehehee

Lyn Yusoff said...

Madam Casper,
dulu kt kebun pun ada. skrg dah mati dah pokoknyer..
sedap kan kak..
bdk2 skrg tak tau...

mummysyafie said...

eh..bijik apa ni lyn. tak pernah plak akak tengok. ni first time

Lyn Yusoff said...

Mummysyafie,
ni lah belinjau namenyer..
hehehe.. takpernah tgk erk..
nak bagi pun dah takde.. hehee

SURIA AMANDA said...

baru nak mintak sikit..dah abih...

sW33tdARLiNG said...

masa kecik2 dulu selalu kutip kat umah nenek... kalau rebus, boleh rebus sekali ngan kulit lembutnya.. tapi kami lagi suka goreng dalam pasir...

buang dulu kulit lembut, pastu goreng dalam pasir.. masa kecik2, mmg suka laaa menggoreng, mcm main2...

lamanya tak nampak buah ni...

Lyn Yusoff said...

Suria,
alahaiii mak buyung ni..
mengidam ker..
takde lagi ler..
hehehee

Lyn Yusoff said...

Sw33tdarling,
skrg ni susah nak tgk buah belinjau ni..sesekali dpt mmg sedao duk kunyah2.. hhehee