Bahana Ini

Dah lama betul tak makan masam2 ni.  Sejak Lyn operation last 3 years ago, mmg serik betul nak makan masam2 ni semua. Jeruk mmg dah bertahun2 dah tak makan sbb bila makan sure sakit dada. Ater byk asid kan.

Asam2 pun dah tak makan dah. Mmg tak sentuh pun. Kerana asam2 ni jugak lah, baru Lyn tau Lyn sakit apa time tuh sampai kena buat operation. Lepas tu mmg taubat taknak makan lagi. Klu mkn jambu pun, letak asam pun secoet jer. Klu mangga pun, kena tengok gak masam ker tak. Klu mangga yg lemak2 tu still boleh terima lagi.

20140329_214521 Ok yg ni korang tgk jambu. Biasa lah jambu kan, taklah masam mane pun klu di letakkan asam tuh. Tapi tang pelam dia, Masya Allah dia punya masam, sampai tak boleh telan. Mmg masam nak mampssss.

Kira beli ni membazir betul lah. Adalah dlm 5 ketul jambu, 5 ketul mangga, sampai RM7.00 dia charge. Mahai nak mampsss. Ni beli yg hok timbang tuh. Mane tak mahal. Dah my sis teringin, layan kan jer.

Lyn makan setul jer mangga, dlm tak boleh telan tu, paksa gak telan. Takkan nak buang. Dan kerana itu, sakit perut sampai dua hari. Tak ckp dgn sapa2 pun, takut nnti kena bebel. Tapi my mum, dpt hidu gak anaknya sakit perut sbb terbau balm. Dia tanya sakit perut sbb makan pelam ker? Lyn jwb tak, just ckp sakit perut sbb angin. Terpaksa ckp gitu. Takut dia bising & risau. Tak mkn ubat apa pun, lama2 dia hilang sendiri. Alhamdulillah. Lepas ni takmau mkn lagi dah. Taubat!!!


9 comments:

:: idzwa :: said...

mahal gilerrr

Rasp said...

sensitif tul you dgn food yg masam2 ek sis...
syukur tak melarat sakit tu...
i tak sensitif tapiii kalo dah masam sgt memang tak tertelan lah....

Mummydearie said...

Nampak memang sedap tapi kalau dah tahu tak boleh makan, lebih baik jangan cuba Lyn. Nasib baik sakit perutnya tak melarat. Lain kali tengok aje ye, jangan makan! Ni pesanan doktor kenalah ikut :)

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum...

Fuhhh sedapppp nye...tapi sofia skg nih pun perasan setiap kali makan jambu dgn asam sure sakit perut..kalo tak sebelum nih mmg ari2 sofia bantai makan jambu dgn asam hehe

regards,
Triplesmiley

Lyn Yusoff said...

Idzwa,
mmg mahal mencekik

Lyn Yusoff said...

Rasp,
tu lah i sis.. semua serbi sensitif.. sbb tu my family alert lebih dgn Lyn ni.. kalah anak bongsu.. hhahaha

Lyn Yusoff said...

Mummydearie,
baik doctor, lepas ni saya ikut nasihat doc.. tgk jer ok.. hahaha

Lyn Yusoff said...

Sofia,
sama lah kita sofia..
maklumlah bdn tak kuat lagi nak terima masam2... dah berumur hhehee

Amanda Suria said...

along memang x leh makan benda2 ni....confirm duduk ward 24 jam oksigen....