Mosquito Fogging

Mosquito fogging was conducted at my house area yesterday at around 6.45pm. Fogging is only temporary effective in outdoor areas against mosquitoes. My nephew yang tolong buat fogging tu since he was in Kementerian Kesihatan.

My eldest bro bising sebab dua tiga ni mmg byk nyamuk. Lyn & lain2 pun terasa gak. Even spray ridsect pun ko dtg gak kan. Time nak tidur tu menyanyi2 lah nyamuk kat telinga memasing. Bila nak pukul… lari plak.. ergghhhhhh…IMG00184-20100815-1913I don't know about the process. Yang Lyn tau pakai petrol. Ini lah rupanya fogging machine. Baru 1st time tgk dari dekat. Yang ni my nephew rent from his office. IMG00180-20100815-1906IMG00182-20100815-1908Bermula with my family area. Ada 4 bijik buah rumah. Actually dia sembuh bahagian luar rumah saje, kat area longkang especially. Tau2 jelah kan, kat situ lah byk nyamuk bertelur. Baunyer toksah ckplah. Naik pening plak dibuatnyer. Since everyone kat dalam rumah, senanglah dia nak menyembur segala.

Actually ni bukanlah di bawah Kementerian Kesihatan. Ni adalah initiative my bro & our family. Sebab tu kita fogging kat area rumah kita je. Klu Kementerian Kesihatan yg cover, habislah satu kg dorang buat.

Tapi ada gak neighbours yang mintak tolong. So kita charge lah skit. Boleh lah buat modal klu nak wat fogging lain kali nnti. Takde benda yg free kat dunia ni yang wooiiii.. Semua kena byr ok. Hehehehe.

So malam harinyer kita tidur lena lah sbb nyamuk tak dtg menyanyi kat telinga ko. Klu tak bising lah jawabnyer aku malam2 hari gini. Hehehehe

5 comments:

kojah said...

huiii, sy penah kena denggi kak...ngeriiii...takmo kena2 lagik dah...dh serikkkk, ubat pahit gilerrrrr!

cik syahira said...

assalamualaikum kak lyn,

mosquito fogging ni, kita biasa tengok kan?
hari tu 1st time sy tengok fly fogging <- untuk hapuskan lalat.
sejam selepas fogging, memang nampak la banyak lalat pengsan-pengsan atas lantai. hu2x

Lyn Yusoff said...

Kojah,
owhhhh pernah kena erk...
pengalaman kan...
my niece kena denggi smpai meninggal dunia. lagi kuat dugaan keluarga kami..
Huhuhuhuh

syahira,
wassalam dear..

kak lyn tak pernah lagi tgk fly fogging. sure byk lalat yg pengsan.. padan muka.. hahaha

mummysyafie said...

tak suker cium bau ni..kalau tercium cepat je akak sesak nafas.

Lyn Yusoff said...

Mummysyafie,
mmg kak baunyer busuk sungguh..
naik pening kepala dibuatnyer.. hehhe