Ramadhan 1431H : Day 10

IMG00205-20100820-1935IMG00206-20100820-1935Bulan puasa cam sekarang ni, Lyn teringin sungguh nak makan pecal. Nak buat sendiri tak sempat. Balik kerja dah penat, takkan nak suh my mum & helper yg buat kan. Dorang pun ada byk menu yg nak di masak. Cara mudah, beli sajer.

Tau kan Lyn mmg tak pergi bazaar. So bila nak makan pecal ni terpaksa gak lah pegi. Just kirim kat my BIL. Tapi mmg takda org yg jual pecal ni pun. Agaknyer remeh kot nak membuatnyer.

Ramadhan yg ke 10 baru my niece nampak ada org jual. Tu pun bukan kat bazaar. Kat depan rumah org. Selalu kitorang beli popia basah kat kakak tu, mmg sedap. Tiba2 my niece nampak pecal. Mula beli sebungkus jer, RM2.00. Takut tak sedap.

Tapi bila makan kat rumah, tak cukup uolssss. Next day tu beli lagi. Hehehe. Sedap gak kuahnya. Pecal tu semua sayur je yg ada. Taugeh, kangkung, sengkuang, timun, pucuk ubi & jantung pisang. Mmg vegetarian sungguh sape yg makan. Hehehe.

Kalau sedap & murah, tak menyesal beli hari2. Makan hari2 pun takper. Heheheh

Now, I’m craving for nasi kerabu. Huhuhuhuh…

6 comments:

dD Fabulous | sitekateki said...

pecal nie akan jadi best kalau kuah dia best...nenek dD kalau buat kuah pecal memang terbaik la...coz nenek dd org jawa...org jawa buat pecal memang melatoppp...

Lyn Yusoff said...

DD,
betul tu dd.. kuah dia sedap gak ler..
mak kak lyn buat kuahnyer pun sedap gak..cuma takde masa nak wat jer.

YAT@e-one said...

kebetulan ayah&ibu sy berasal dari seberang...ayah org jawa , my mun pula org sunda @ bandung ...so kitorang mmg dari kecik lidah mmg rasa makanan indonesia..tak kira pecel,gado2 ....apa2 jer laaa...My mun mmg kat rumah masak masakan indonesia.. So kebetulan I sekarang kat KL , my parents kat kuching. Ada juga kadang2 minta dikirimkan bumbu pecel dari buatan org jawa kat kuching. Mmg best giler... pedas tak ingat. Sebelum puasa , me & my wife pegi kpg baru cari tmpt nak mkn pecel ...akhirnya jumpa tempat yg best... kalu nak tau , login my blog... mmg tak rugi mkn kat situ...

Lyn Yusoff said...

Yat,
wow bestnyer klu ade org kirimkan makanan2 yg enak buat kita kan...
kat mane tempat pecal kat kg baru tuh.. dah carik dlm ur blog tapi tak jumpa.. nnti bgtau erk...

mummysyafie said...

airuh ada tengok orang jual serbuk peval yang belum dimasak..tak taw lak camne rasa nya..sebab tak pernah berpeluang nak rasa. tambah2 lak..ada sayur..hihihihi

Lyn Yusoff said...

Mummysyafie,
mmg ada org jual kuah pecal yg belum dimasak..tpi lyn tak pernah try pun. selalu my mum buat sendiri je kuahnyer.
akak tak makan sayur ker??