Dah lama jugak kitorang ni tak makan bubur. Sbb klu beli mesti byk complaint itu ini kan. So lebih baik buat sendiri. Ramai yg boleh makan. Lebih suka masak time weekend sbb ramai ada. Klu masak weekdays nti takde sapa nak makan.
So last week, mum masak bubur. Kali ni bkn bubur jagung or bubur kacang hijau. Kali ni lain skit.
My sis beli ni masa dia pergi Terengganu time hari raya hari tuh. Org tu kata menatang ni boleh dibuat bubur. Tak tau lah name dia. Mungkin org Terengganu tau lah erk. So dia main bela je lah. Kononnya nak merasa. Tghari tu kita siap2 rebus dulu sebelum buat bubur.
Ni lah rupanya setelah di rebus. Mcm jelly kan. So disebabkan takde name, kita panggil jelah bubur jelly. Name kan sendiri jer. Hehehe
Masak bubur ni mcm masak bubur yg lain2 jugak. Masukkan santan, gula melaka, daun pandan tuk bagi dia wangi skit. So masak sehingga menggelegak. Pasti kan santan tu masak. Klu tak nnti cepat basi.
Yg ni hampir masak. Tgk, warna nya dah bertukar menjadi merah plak. Ater jelly tu pun warna merah kan. Warna hijau nya pun dah tak nampak. Tenggelam dek warna merah. Wangi plak masa di masak tuh.
First time rasa, mmg rasa dia sgt sedap. Sgt tak menghampakn. Jelly tu rasa kenyal2. Lebih kurang mcm bubur cha-cha lah. Semua org puji mmg sedap. So tak sia2 lah walaupun baru pertama kali mencuba.
Plus plak hujan ptg ahad tuh. Mmg elok sgt lah pekena bubur waktu petang. Sedappppppppp :)
7 comments:
mesti budak2 pon sokakk nehhh...nampak pon sedap tuhhh...yummehhh
tetiba rasa terliur plak..
Bitt,
mmg sedap tau..
leh try...
Suria,
mmg sedapp n terliur kan tgk bubur tuh..
hehehe
slurpppp... tiba2 teringat pengat labu yang mak wawa buat dulu2..
Wawa,
hahaha..
suh ur mum buat..
pasti sedap...
As salam lyn yusoff.. boleh tahu x kat mane beli jelly tu..?
Post a Comment