Larangan Fish Spa

I’ve found this article on Facebook.

PETALING JAYA: Kementerian Kesihatan memberi amaran risiko terapi ikan atau lebih dikenali sebagai spa ikan kerana boleh menyebarkan pelbagai penyakit berbahaya, termasuk Hepatitis C, HIV/AIDS dan tibi serta beberapa penyakit lain yang berjangkit menerusi bawaan air. - Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

Bila terdengar & terbaca je berita ni, I feel so shocked.

Bukan ape, Lyn sendiri pernah buat thn lepas. Tak sangka plak pihak kementerian kesihatan telah mengeluarkan notice bahawa ianya sgt berbahaya. Terus jadi takut ko.

Alhamdulillah masa tu tak terjadi ape. Lepas je Lyn pergi spa fish tu, mmg Lyn demam & batuk2 masa tuh. Nasib baik ada check darah masa demam tu. Syukur takde pape.

Tapi ape yg dorang beritahu tu ada jugak betul nya. Kita sendiri tak tahu tahap kesihatan seseorang tu bila membuat fish spa. Ntah2 ada penyakit kan. Ishhh seriau okey. Mungkin tidak boleh berjangkit, tapi fish spa boleh menyebarkan pelbagai penyakit. Salah satu punca jugak tuh.

P1060406Ni adalah pengalaman yg pertama & terakhir jugak Lyn pergi fish spa ni. Tak nak dah pergi even ada larangan dr kementerian kesihatan atau tidak. Sbb geli jugak sebenarnya. hehehe

Sbb klu tak buat fish spa ni pun, mmg akan scrub kaki once a week. So takde masalah pun. Bersih jugak.

Pada sape2 yg teringin nak buat fish spa ni, baik lah lupakan saje niat tuh.

Beli foot scrub & buat saja di rumah.

Okey!!!

6 comments:

Bitt (double IS) said...

owhhh boleh jadi jugak tuh..nasib baik terbaca entry lynn nehh

Wan85 said...

http://wanwidget.com
bahaya bahaya, hehe

Lyn Yusoff said...

Bitt,
scary kan..
so tak payah lah buat..

Lyn Yusoff said...

Wan85,
sgt bahaya..
jauhkan ler..

Wawa Tasliman said...

baru plan nak pergi buat fish spa.. terus tak jadi.. tuhari tengok kat sunway pun takde orang kat fish spa.. kesian bisnes tak jalan..

Lyn Yusoff said...

Wawa,
dah bahaya kan..
so mmg takde sape lah nak pgi...
kesian gak kt dorang..