Hebat Tak?

Kadang2 kesian dgn kawan2 yg duduk bujang. Bukan ape, hari2 nak kena beli makanan kat luar. Klu tak beli kena masak gak kat rumah kan. Adakalanya dorang kata..

Bestnya you duduk dgn ur mum.. ada orang masakkan. Lauk pun sedap2… kitorang nak makan sedap2 air tgn mak sendiri kena tunggu balik kampung.

Owh… sedeyyyy plak dgr dorang ckp gitu.

My mum actually suka sgt memasak. Dari umur dia 9 thn mmg dah belajar masak dgn nenek. Orang dulu2 mmg gitu yer. Dorang mmg dah diajar masak dr kecil lagi. Sbb tu tak heran mak2 kita mmg terror masak, kalah orang skrg. Betul tak??

Mcm Lyn mmg susah skit klu makan luar even my family pun. Tiap2 hari my mum mmg masak especially dinner. Dinner mmg awesome!!!!

IMG02051-20111026-2002My dinner last week on Wednesday. Siang cuti Deepavali tu mmg tak kemana. Just rest at home. So siang tu duk berborak dgn mum nak masak ape. Mula asalnya beli daging nak buat begedil. Last nampak masak kicap kt TV terus buat masak kicap daging, pedal & hati ayam. Sekali 3 combination. hehehe

Potong cili hijau & bawang tabur kan atas2 tuh terus padamkan api. Sedappppppp. Tapi lauk masak kicap ni mmg jarangggggggg sekali masak. Sbb masing2 tak suka sgt. Sesekali jer boleh.

IMG02052-20111027-2133Malam esoknya, dpt lagi rezeki.

My nephew yg study kt UiTM Penang tu tgh bercuti sebulan. Lepas tu adiknya cuti sbb Deepavali ari tuh. Kan budak2 sume cuti sekolah kemain pjg. So pantang lah ada ramai2 tuh, budak2 ni buat murtabak maggi.

My BIL beli kan bahan2 nya, di suruhnya anak buahnya buatkan. Nampak mcm telur dadar kan. Tapi sebenarnya salutan telur dan maggi.

Tak tau resipi nya camne. Tau2 dah siap.

My nephew yg dua org tu mmg suka memasak. Dua2 amik course engineering, adik beradik plak tuh. Dua2 pun suka memasak. Pantang bercuti, ada lah resipi2 baru yg muncul. Boleh masuk masterchef ni. hehehe.

Takpe2… next year… hehehe

10 comments:

Azie.Fauzi said...

masak kicap tu sedapnyaaaaa...i suka hati n pedal..hati lembu pon my fav taw

atty's said...

sedapnya daging masak kicap..

SURIA AMANDA said...

i love murtabak megi

Lyn Yusoff said...

Azie,
sesuai utk u..
i tk suka sgt..
hehehe

Lyn Yusoff said...

Atty,
sesekali rasa mmg sedap..
tak boleh selalu sgt.. jemu

Lyn Yusoff said...

Suria,
1st time lyn rasa..
sedap dah ler...

lily lotus said...

uish temptingnya! betul, mmg bertuah duduk dgn mak sendiri...mmg terjamin kesedapan masakan

JAI said...

wahhh dah boleh masuk masterchef nie..hehe

Lyn Yusoff said...

lily,
kannnnnnnn
betul tu...
sgt setuju...

Lyn Yusoff said...

Jai,
tggu nest year lah.. ;)