Finally, I made my caramel puding last Saturday night. Yeaayyyyy!!!
Dalam pada melayan cerekarama Kasih Sejati @ TV3, sambil blogging, sempatlah Lyn masak caramel puding ni. 3 in 1 okey!!! Hehehe. Dah lama dah teringin nak buat baru lah hari tu berkesempatan. Gigih tak saya. heheheheResepi nak buat caramel puding ni sangat lah senang. Nak buat pun senang. Sap sap soi sure jadik punya. Hehehehe..
Adunan A
- 5 biji telur
- 1 tin susu cair
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 sudu besar tepung castard dibancuh dengan air
Adunan B
- 4 sudu besar gula - dihanguskan
Campurkan semua adunan A tadi sehingga sebatiPanaskan gula di atas api yang sederhana sehingga kekuningan. Seelok2nya terus dipanaskan di dalam loyang. Actually, ada incident berlaku masa Lyn masak gula hangus ni. Will update later yeah.. heheheMasukkan adunan A tadi didalam loyang yang telah diletakkan adunan gula hangus tadi. Kemudian dikukus sehingga 20 minit – 30 minit.Separa masak.Caramel puding yang telah dimasak. Sejukkan dahulu sebelum dimasukkan di dalam fridge. Adunan didalam loyang tadi Lyn terbalikkan di dalam pinggan.
Taraaaaaaaaaaaaa!!!!!!!Tempting rite????
Ini lah dia caramel puding hasil air tangan sendiri. Lyn masukkan caramel tersebut didalam fridge untuk hidangan esok hari. Actually boleh je makan selepas di masak. Tapi orang kata elok disejukkan dahulu didalam fridge. Baru lah sedap.
Tapi malam tu gak, my BIL & sis dah makan dulu. Tak sabar nak tunggu sampai esok. Sedappppppppp…Klu tak sedap pun tak pe. Maklumlah percubaan pertama. heheheActually, senang sangat nak buat caramel ni. Dalam masa 1.5 hours, Lyn dapat hasilkan 2 adunan. Kat rumah Lyn ni, klu nak buat ape2 kena banyak2. Sbb adik beradik duduk keliling, takkan nak masak skit je kan. So 2 adunan ni cukup untuk diagihkan pada adik beradik Lyn. Semua dapat merasa. Alhamdulillah…
Eermm.. actually tak puas makan caramel ni. InsyaAllah weekend nanti boleh buat lagi. So kawan2, klu rajin boleh lah mencuba.
Sambil update ni pun Lyn still mengunyah caramel..
Yummmmyyyyyy…. yummmmmyyyyyyyyy… :D
12 comments:
wah sedap! dah lama xbuat sendiri. last sekali about 6 months ago kut, before pindah. nak balik buat jugak! tapi nadia xguna susu pekat manis tu. guna susu cair je.
emmm nasib baik bukan bulan puasa, kalau tak kena ambik tisu..lap mulut kot-kot ada yang terkeluar.
Nak buat sendiri bukannya tak nak, malas pun bukan, tak daya pun bukan, tak ada bahan pun bukan.. tapi dah lyn kata nak buat lagi, apa kata nnt buat banyak2, buat open table...amacam?
sis..ini hidangan yg mesti ada masa puasa..nti buat byk2 tau..
sikit tips nk share..bila u kukus caramel or moist kek or anythinglah..wrap tudung pengukus tu ngan kain lampin..so wap2 air tu nanti x jatuh balik atas kek/kuih..so, kek/kuih u kekal cantik..
wahh nak test la..ermm nak tanya nak buat gula tu sampai kuning lama ke?? sampai hangus gitu>??
alamak dee kena masuk stor balik la nak cari kain lampin..ageggee thanks ya!
perghhh cam sdap..leh cuba ni..
Nadia,
actually byk gak resepi ni..
mane2 pun boleh.. nak guna susu pekat or tak pun boleh..
Abma,
hahahha..
insyaAllah.. klu ade rezeki leh jamu semua org.. open table gitu.. hehehe
Kak Dee,
tak yah tunggu bulan puasa.. weekend ni nak buat lagi.. InsyaAllah.. :)
tau tips tu kak dee..
tapi tak dan nak wrap.. tetiba lupa plak.. hehehe
Bitt,
klu nak buat gula hangus tu jgn sampai hangus sgt.. setakat kekuningan skit pun dah cukup..
try jgn tak try...
leh jamu lyn plak..hhehehe
Hernee,
sgt sedappppppp..
jgn lupa mencuba... hehehe
wah sedap nye..puding ni sebagai pencuci mulut tuk berbuka puasa pun sedap.
look yummy... mesti bestt punya lah....terliurrr..
ya ampun,sedap nye..dah la aku ngah puasa ni,batal gak nnt
Mummysyafie,
mmg sedap untk berbuka puasa nnti..
try lah k.. sure tak puas makan nnti.. hehehe
Sid,
try lah dear..
sure tak puas nnti.. lyn pun tak puas makan hari tu..
nak wat lagi bila free nnti.. hehehe
Syiema Yusof,
sabar2..jgn sampai batal puasa..
eehh boleh wat juadah berbuka sok2.. sedap....:)
Post a Comment